Szybki przepis na naleśniki ze szpinakiem i twarogiem

Do przygotowania ciasta naleśnikowego będziemy potrzebowali: 2 jajka, szklankę mąki tortowej, szklankę mleka, 3/4 szklanki wody mineralnej gazowanej, szczyptę soli, zioła prowansalskie, olej (do smażenia). Natomiast do zrobienia farszu wykorzystamy : 0,5kg mrożonego szpinaku, kostkę białego twarogu, 60g serka camembert, 1 duża cebula, 3 ząbki czosnku, pieprz.

Wykonanie naleśników : Do dużej misy wbić 2 jajka, dodać mleko i wodę – dokładnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Dodać przesianą mąkę, doprawić za pomocą soli oraz ziół prowansalskich, dokładnie i delikatnie wymieszać, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Następnie rozgrzać nasmarowaną olejem patelnię i smażyć naleśniki na średnim ogniu z obu stron.

Przygotowanie farszu: Obrać i pokroić cebulę, podsmażyć do zeszklenia. Dodać szpinak i podgrzewać aż do odmrożenia i odparowania wody, przyprawić za pomocą przeciśniętego przez praskę czosnku i pieprzu. Kolejno dodać twaróg i serek camembert, delikatnie mieszać i podgrzewać na wolnym ogniu aż do rozpuszczenia serów i połączenia się składników w całość. Tak otrzymany farsz po ostygnięciu możemy odstawić na jakiś czas do lodówki, bądź przełożyć nim naleśniki bezpośrednio po zdjęciu z patelni.

Podany przepis pozwoli na przygotowanie około 10 naleśników. Będą świetnie nadawały się na śniadanie, bądź obiad, zarówno na gorąco tak jak i zimna przekąska. Smacznego!

Dodaj komentarz